onsdag 28 mars 2012

Frihandsquilta

Idag hade vi en aktivitetsdag i butiken där alla fick prova att frihandsquilta. Målet med aktiviteten var att prova på tekniken och att ha roligt! Det var något som alla verkligen tog fasta på. Det snurrades och virvlades på alla tygbitar och många skrev sina namn på frihand. Ett bra tips som jag fick från följande videosekvenser var att tänka att nålen var en penna som skulle rita/skriva något på tyget. Med den tanken var det mycket lättare att få till former etc.

Ingrid gjorde en mycket fin påskhälsning till mig som jag blev mycket glad åt!
 Vi provade bl a att göra cirklar på rad ...
  hjärtan på snöre ...
 och skriva våra namn
Frihandsquiltning är mycket roligt men det kräver att man övar. Till hjälp kan du använda dig av följande skattkista på nätet (länktipset kommer från Daisy, som hittade den efter hon kommit hem efter aktivitetsdagen)!

När du frihandquiltar så finns det många olika tillbehör som kan underlätta ditt arbete. Läs mer om tillbehör inom quiltning från Husqvarna, Pfaff och Singer.

torsdag 22 mars 2012

Thread Velvet och specialtrådar

Thread Velvet är en teknik inom maskinbroderi som betyder att man broderar två gånger på samma område med olika trådar. Efter det skär man upp det yttersta lagret med en skalpell och fransar till det så att det får en sammetsliknande yta. Jag har tidigare provat att göra denna teknik med Sulkys vanliga brodertråd (Rayon 40) men blev sedan nyfiken på hur det skulle blir med specialtrådar som t ex metallic och sliver.

Jag komponerade ihop ett motiv från Pfaffs kollektion 446, jag valde att göra ett motiv snarlikt det som fanns på baksidan.


Så här ser det ut, när det var färdigbroderat, jag valde att lägga metalltråden underst.

Närbild

 Sedan behöver man en bra skalpell/kniv för att försiktigt kunna skära upp den översta lagret

För att säkerställa så att inte något fransar upp sig kan man lägga lite speciallim på baksidan.


Jag ska prova att lägga metallictråden överst också men det kan vara så att den är för "stel" så att det inte blir någon effekt. Om någon annan provat med specialtrådar vore det kul att höra vad du tyckte.

lördag 17 mars 2012

Nya brodérkollektion och QuiltDesign Creator

Nu har vi fått lite mer information om 5D QuiltDesign Creator som jag tidigare nämnt på bloggen. Det kommer att säljas som ett helt fristående dataprogram. Det levereras med en separat dongel. Programmet innehåller QuiltDesign Label Creator (skapa vackra quiltetiketter med olika typsnitt och ramar), QuiltBlocks Elements (skapa fyllda eller outline-ytor automatisk, använd olika sömmar, t ex stippling eller motivsömmar), QuiltDesign Vision (se hur din quilt kommer att se ut med de tyger och broderier som du valt) och QuiltDesign Embroidery Splitter (dela upp ditt broderi och få markeringsstygn för att enkelt spänna om i bågen).
Programmet kommer att finnas tillgängligt för beställning i mitten av april - priset är 2 995 kronor

Här kommer lite fina inspirationsbilder från de nya brodérkollektionerna.

Nr 241 - Mega Endless Embroideries
 Nr 247 - Most popular lace

 Nr 246 - Shadow Lace

Bilder är hämtade från Husqvarna Vikings marknadsmaterial.

fredag 9 mars 2012

Ögongodis och nyheter

Nu har jag varit på återförsäljarträff och fått många fina idéer och information om vad som ska hända det kommande halvåret. Här kommer lite bilder som jag passade på att ta.

Broderi från nytt Inspira-kort, Easter friends
 Broderi från nytt kort som kommer, nr 245 Decorative Edge Work
 Broderi från nytt Inspira-kort, Fantasy flowers
 Kort skapat i 5D Card shop
 Broderi skapat i nya Mega Endless-bågen

Ny sy- och brodérmaskin från Pfaff lanseras under våren, mer information senare. Maskinen kommer att heta creative performance. Bilden visar inte alls hur snygg den är i verkligheten!

Ett av syprojekten framtagna till den nya maskinen


Husqvarna Viking 140 år - här är en av två jubileumsmaskiner - Tribute 140M. Vi kommer hålla stort kalas i butiken någon gång under året. Maskinerna beräknas finnas i butiken inom ett par veckor.

Ny modul till 5D - Quilt Design Creator - går även att köpa separat. Beräknas komma under våren, se dessa underbara exempel.


Detta är bara ett axplock av roliga saker som kommer, till detta kommer även nya pressarfötter till Pfaff (eko-quiltning), nya pressarfötter till overlockmaskinerna s21 och s25 och även jubileumsmaskiner till Pfaff.

mycket kul ; )

torsdag 1 mars 2012

Jippi nu är skönheten klar!!

Nästa vecka ska vi ställa ut på Bomässan i Norrköping. Vi kommer då bl a att visa upp Pfaffs nya skönhet "creative sensation". Till den lanseringen gjordes det en underbar quilt som jag fick förmånen att se. Som alltid vill man ju ha allting snyggt själv och när mönstret lades ut på hemsidan så var det inte så svårt att ta beslutet att göra den. Vi komponerade om färgerna och valde tyger (bara det är ju jättekul), sedan började broderingen av alla block och till sist ihopsömnad (quilten är sedan vändsydd). Min mamma har broderat och sytt allting. Jag är supernöjd med detta och bilden gör den absolut ingen rätta. Om du vill se den i verkligheten är du välkommen till butiken eller till mässan (fribiljetter finns fortfarande kvar).
Tyvärr kan jag inte länka till mönstret som finns på Pfaffs sida just nu för sidan ligger just nu nere. Jag lägger till länken när det fungerar igen.