torsdag 26 maj 2011

Ihåliga kuber

I tisdags hade vi en kurs i butiken hur man gör ihåliga kuber. Ca 10 personer var med och skapade olika kuber. Till förlaga hade Winnie sytt en bonad med alla kuberna presenterade. Hon hade bl a hämtat inspiration från boken "Big Book of Building Block Quilts"
Vi använde 60-graders-linjalen för att skära till våra former (trianglar och trapeziods), sedan var det ett pusslande så man lade rätt färgton och form på rätt ställe.



tisdag 24 maj 2011

Pressarfot med tre hål (garnfot)

Både Husqvarna och Pfaff har en kul pressarfot med tre stora hål i som man kan trä tjocka garner i och sedan sy dekorationssömmar. Garnerna kan sys direkt på ett tyg eller så kan man välja att bara sy ihop garnerna utan något tyg under och på så sätt skapa egna band.
 När jag gjorde mina tester så valde jag tjocka ullgarner.
 Det finns 4 specialsömmar som är designade att kunna användas med den här pressarfoten.
 I följande skärmdumpar har jag använt symaskinen Ruby - under sömmeny "X" finns sömmar där specialpressarfötter används. Nr 16 - 19 är anpassade till garnpressarfoten.
 Om du väljer att klicka på frågetecknet som finns längst upp till höger på skärmen och sedan klickar på en valfri söm så får du mer information om vad sömmen heter och vilka tillbehör som du behöver.

torsdag 19 maj 2011

Nytt broderkort från Husqvarna

Det har kommit ett nytt broderkort som heter "Decorative Cutwork" (nr 235). De broderierna är designade för att använda de nya cutworknålarna och garnsetet (yarn couching). Jag provade att brodera några fristående blommor på mellanlägget soluvlies - det fick man lägga dubbelt för förstärkning.


onsdag 18 maj 2011

Demonstration av linjalen "Easy Circle Cut"

Igår demonstrerade Winnie linjalen Easy Circle Cut
 

För att kunna skära i de skåror som finns på linjalen var man tvungen att använda en rak rullknv (28 mm). Observera att man ställer rullkniven rakt upp när man skär.
 Man kan lätt skapa cirkar och fina cirkulära hålrum ...
 Sedan ska man nåla ihop de delar som ska sys ihop

 Och sy ihop, det är viktigt att vara noggrann när man syr, sy sakta : )
Under demonstrationen visade Winnie hur man gjorde en helcirkel, halvcirkel och kvartscirkel och vad man skulle tänka på vid sömnaden.

tisdag 17 maj 2011

Ny väskmodell

Nu håller vi på med höstens planering av kursprogram och har provsytt en ny väskmodell som vi tänkte ha med. Mönstret kommer även att finnas till försäljning om du inte vill gå kursen. Beskrivningen är på svenska.
Väskan har en rolig rund botten, vilket gör att den står stadigare när man ställer ifrån sig den.

söndag 15 maj 2011

Texturebågen

Förra veckan hade vi en träff i butiken där vi visade lite nyheter och inspiration gällande maskinbroderi. Till träffen tog jag fram min Texturebåge och fyllde den helt och hållet med sidenband i olika bredder. Resultatet blev roligt och ska troligen bli en framsida till en väska. Broderiet är hämtat från kort nr 213.